[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”Recipes” _builder_version=”3.22.3″ background_size=”initial” custom_padding=”90px|0px|90px|0px”][et_pb_row _builder_version=”3.27.3″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.27.3″][et_pb_text _builder_version=”4.0.9″ hover_enabled=”0″]
Zoetmakers & sauzenbinders…
Ketogeen eten vermindert de drang naar zoet… Elke (ervaren) ketovrouw of -man weet dat…
Dat wil uiteraard niet zeggen dat je met keto helemaal geen trek meer hebt in zoet 🙂 Ook voor mezelf is dat zo 😉
Wat we best vermijden is het pieken van onze bloedsuikerspiegel. Teveel koolhydraten en suikers (ook natuurlijke) kunnen daar voor zorgen. De ene kan er al wat beter tegen dan de andere maar u hoorde vast wel eens een verhaal over iemand die plots de diagnose ‘diabetes type 2’ kreeg. In de volksmond noemt men het ook wel ‘ouderdomssuiker’. Dit is de NIET erfelijke vorm van diabetes. Goed nieuws is dat je deze vorm met keto sterk kan terugdringen of zelfs ‘genezen’!
Laat ons het nu even hebben over twee natuurlijke zoetmiddelen: Erythritol(ook bekend als Sukrin, dat is hetzelfde) en Xylitol.
Erythritol heeft ongeveer 70% de ‘zoetkracht’ als gewone suiker, Xylitol is zoeter. Erythritol heeft zo goed als geen caloriën, Xylitol heeft ongeveer 240g kcal/100g. Bovendien wordt Erythritol iets beter verdragen door onze darmen terwijl Xylitol bij enkelen een opgeblazen gevoel kan veroorzaken. In beide producten lees je op hun voedingsetiket een hoeveelheid koolhydraten, deze worden NIET opgenomen door ons lichaam! Deze natuurlijke zoetstoffen zijn ‘polyolen’ en worden niet verwerkt door ons lichaam maar verlaten het rechtstreeks weer via onze darmen. Beide producten verhogen de bloedsuikerspiegel niet en zijn dus veilig voor diabetici en veroorzaken ook geen tandbederf. Je kan ze ook veilig gebruiken in warme gerechten. Maar persoonlijk gaat mijn voorkeur dus uit naar Erythritol (Sukrin). Wat ik ook geweldig vind is de ‘poedersuikervariant‘ van Erythritol! Ideaal om over jouw ketodessertje te strooien 😉
Kan je het dan onbeperkt gebruiken? Zoals dat met alles is… liefst ‘met mate’! Dat zoete in bovenstaande producten geeft signalen aan onze hersenen zoals gewone suiker dat doet, maar ‘gedraagt’ zich in ons lichaam niet als suiker. Akkoord, het zal jouw bloedsuikerspiegel niet verhogen en blijft daardoor inderdaad ‘veilig’ maar je hersenen kunnen je dan toch weer in een soort van ‘drang naar meer zoet’ toestand duwen… Voor mensen die – voor ze met keto startten – ‘suikerverslaafd’ waren, is dit uiteraard geen goed plan… Gebruik hierbij dus je gezond verstand voor een gezond lichaam 😉
Sauzen binden bij keto…
Misschien stond je aan jouw ketostoofpotje – zoals ik ooit – te staren naar de ‘waterachtige boel’ en vroeg je jezelf af: hoe ga ik dit indikken?! Ik heb lang geëxperimenteerd met room en ei om mijn ketovoeding ‘dikker’ te maken. Maar sinds kort gebruik ik Psyllium, dat zijn vezels die vocht opnemen en dus jouw gerecht/sauzen indikken of jouw gebak een beetje ‘elastischer’ maken 🙂 Dit ketovriendelijk ‘bindmiddel’ heeft slechts 2,5g koolhydraten per 100g en is door de gezonde vezels bijzonder geschikt voor mensen die ‘moeilijk naar het toilet kunnen’ 😉 Let op! In mijn ketostoofpot die ik laatst maakte gebruikte ik maximaal 3 eetlepels en dat wat meer dan genoeg! Aanvankelijk zie je niets veranderen wanneer je de psyliumvezels in jouw gerecht strooit maar dan plots is het resultaat daar. Ik gebruikte Psyllum HIER en HIER. Zo heb je een idee…
Nog vragen? Stuur ze door naar info@ketolifestyle.be
Liefs
Kristel
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]