Gluconeogenese… wanneer de weegschaal niet meer ‘beweegt’ of je weer aankomt!

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.22″][et_pb_row _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”4.1″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” hover_enabled=”0″]

Hallo Ketonation!

Elke ketovrouw of ketoman weet dat de dagelijks in te nemen koolhydraten teruggeschroefd zijn tot 5% van de totale voedingsmacro’s én dat gezonde vetten voortaan jouw brandstof zijn (70% à 75%) en tussen deze twee ligt het % in te nemen eiwitten. De hoeveelheid daarvan hangt grotendeels af van hoe beweeglijk je bent. Als je veel sport of een fysieke job hebt, dan kan je lichaam waarschijnlijk iets meer eiwitten verdragen. Sport je niet of bijna niet, heb je een zittend beroep, heb je overgangsklachten en hou je makkelijk vocht vast (vaak bij vrouwen)? Dan is de kans groot dat je moet opletten met eiwitten! Een teveel ervan kan ervoor zorgen dat het afslanken plots gestopt is of dat je juist een beetje in gewicht bijkomt! Hieronder een korte uitleg over hoe dat komt en wat je eraan kan doen… Ik kwam deze tekst tegen en vond hem erg nuttig! Bron: https://keto.nl/begin-hier/keto-dieet-lijst-met-voeding/#3

Zoals eerder  aangegeven, bestaat ongeveer 20-25% van je dagelijkse voedingsmacro’s bij een ketogeen dieet uit eiwitten.

Het is belangrijk om hier goed op te letten, omdat bij een te hoge eiwitconsumptie je lichaam overschakelt op een proces genaamd gluconeogenese. Dit betekent dat je lichaam eiwitten afbreekt tot aminozuren en hier vervolgens glucose van maakt.

Het resultaat van een te hoge eiwitconsumptie is dus dat je lichaam alsnog glucose als brandstof gaat gebruiken, waardoor je niet in ketose raakt of blijft.

Een tip waarmee je eiwitten kunt ‘uitbalanceren’ met vetten is door de eiwitten in je maaltijden in evenwicht te brengen met vettere bijgerechten en sauzen. Als je mager rundvlees wilt eten, moet je extra voorzichtig zijn met de porties eiwitten.

Beef jerky en andere magere rundersnacks kunnen snel aantikken voor je eiwitten, dus zorg dat je dit soort producten altijd combineert met iets vets – kaas bijvoorbeeld!

*Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Winkelwagen
Scroll naar top